Då har vi haft vår första träff och samtalat utifrån första kapitlet i vår bok, Baskunskaper i matematik. Här kommer en liten sammanfattning av vårt samtal.
Vad betyder matematiken för oss?
Först berättade vi vad matematiken betytt och betyder för oss personligen. Många av oss tyckte att matematiken var rolig i skolan. Vi tycker om att lösa problem och klurigheter. Om man hade lätt att tillägna sig matematikundervisningen i skolan som barn, blev matematiken rolig. Vi tror att en del har mycket mer med sig från början, medan andra måste kämpa mer. Dessutom betyder det mycket om man har stöd hemifrån.
Några hade andra erfarenheter. Om man behövde lite längre tid på sig och inte hängde med i lärarens undervisningstakt, blev matematiken tråkig och jobbig. Ibland kan det vara skolans organisation som skapar problemen. Man fick dåligt självförtroende, som följde med till vuxen ålder. Som lärare blir det då en utmaning att undervisa i matematik. Man måste komma förbi sitt dåliga självförtroende och tvinga sig att ändra inställning till matematiken.
Den egna inställningen till matematik och hemmets kan avgöra om man lyckas eller inte. Många av oss tycker att matematik är ett spännande ämne. Man får mycket tillbaka, när man lyckas lära sig något. Det är en utmaning att undervisa i matematik.
Vad tycker vi är baskunskaper i matematik?
Matematik är mycket mer än man först tror. Vi behöver matematiken på så många områden i det dagliga livet. Det är lätt att fastna i ett tänk som utgår mer från vår egen upplevelse av matematiken i skolan än från våra styrdokument och från nyare forskning om matematikdidaktik. Var undervisning och våra klassrum skulle kanske se annorlunda ut då.
Författarna delar in baskunskaperna i tre grupper: kusnskaper för hem och samhälle, för andra skolämnen och för att studera matematik. Vi tror att vi i första hand ska ägna oss åt de två första områdena även om vi inte får glömma dem som ska studera vidare på högre nivåer.
Om vi ska kunna ge eleverna mer baskunskaper för hem och samhälle behöver vi arbeta mer praktiskt. Våra elever har inte alltid med sig praktiska kunskaper hemifrån så som det var förr när man fick hjälpa till vid bakning och andra praktiska sysslor hemma. Detta märks tydligt även i andra ämnen som slöjd och hemkunskap. Matematiken behövs även här. Vi kan ge föräldrarna tips om hur man kan träna sina barn på t ex mätning och tid. Även läxorna kan bli mer praktiska.
Vi hoppas att kunna skapa en röd tråd genom undervisningen genom det här projektet. Även om vi förmodligen inte blir klara på två år så kan vi fortsätta att bygga upp område för område. Vi tror också att vi kan bli tydligare och börja vissa moment lite tidigare. Det är viktigt att alla får tid på sig att tillägna sig baskunskaper i matematik. Samtidigt får vi inte hålla tillbaka de som behöver utmaningar.
Diskussionen fortsätter
Ni som var med, får gärna skriva kommentarer om innehållet i denna sammanfattning. Har jag glönt något? Har ni mer att tillägga?
Ni som följer oss får gärna kommentera det vi samtalat om.
Nästa träff blir i vecka 39. Då läser vi kapitel 2: Kunskapssyn och lärande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar